Pescetarián je jedinec, který praktikuje stravovací režim, při kterém konzumuje rostlinnou stravu spolu s rybami a mořskými plody. Nejí maso jiných zvířat – hovězí, kuřecí, vepřové atd. Tato stravovací volba je často považována za kompromis mezi vegetariánstvím a konzumací masa, přičemž pescetariáni si udržují zdravý životní styl a přispívají k ochraně životního prostředí tím, že omezují konzumaci masa z nárazových průmyslových chovů.
Pescetariánství je populární volbou pro lidi, kteří chtějí snížit spotřebu masa a zároveň získat živiny a proteiny z ryb a mořských plodů. Jaké jsou oblíbené recepty pescetariánů?
Černá čočka – recept
Černá čočka je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších živin. Může se používat v mnoha různých receptech, jako jsou polévky, saláty, pokrmy s rýží a další. Jaký je recept na černou čočku?
Suroviny
- 1 hrnek suché černé čočky
- 2 až 3 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky podle preference (například petržel, koriandr nebo bazalka)
Postup
Černá čočka se důkladně propláchne pod tekoucí vodou. V hrnci se přivede voda k varu a přidá se černá čočka. Vše se vaří podle pokynů na obalu, obvykle asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne, stále by však měla zůstat mírně al dente.
Mezitím se na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahne se na něm cibule a česnek, dokud cibule nezezlátne. Poté se přidají nakrájená rajčata a vše se vaří asi 5-7 minut, dokud se rajčata nezměknou a neuvolní šťávu.
Jakmile je černá čočka uvařená, přidá se do směsi s rajčaty a dobře promíchá. Vše se osolí a opepří a přidají čerstvé bylinky.
Pórková polévka
Pórková polévka je lahodným a zdravým pokrmem, který je snadno připravitelný a skvěle zahřeje v chladných dnech.
Suroviny
- 2 středně velké póry
- 2 středně velké brambory
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky podle preference (například petržel, tymián, rozmarýn)
Postup
Nejprve se připraví zelenina, očistí se pórek, odstraní se z nich kořínky a listy, a nakrájí se na tenká kolečka. Brambory se oloupou a nakrájí na menší kousky. Mrkev se oloupe a nakrájí na kolečka. Cibuli a česnek se pak nakrájí na jemno.
Na pánvi si rozehřeje trochu olivového oleje a osmahne se na něm cibule a česnek, dokud nezezlátnou.
Přidá se nakrájený pórek, brambory a mrkev. Vaří se asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne a nepustí aroma.
Zeleninový vývar se nalije do hrnce se zeleninou a přivede se k varu. Poté se sníží teplota a polévka se nechá vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se všechny ingredience dobře spojí a zjemní.
Rychlá česnečka – recept
Rychlá česnečka je oblíbená polévka, která zahřeje tělo a poskytuje skvělý chuťový zážitek. Jaký je recept na rychlou česnečku?
Suroviny
- 4 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- brambory
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petržel na ozdobení
Postup
Na pánvi se rozehřeje trocha olivového oleje a osmahne se na něm nasekaný česnek asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
Do hrnce se přidá zeleninový nebo kuřecí vývar a přivede se k varu. Jakmile se vývar začne vařit, přidají se brambory a nechá se vše vařit asi 10 minut, dokud nezměknou. Na závěr se polévka dle chuti osolí, opepří a ozdobí petželkou.