Kdo je to pescetarián – co jí a jaké jsou oblíbené recepty

Pescetarián je jedinec, který praktikuje stravovací režim, při kterém konzumuje rostlinnou stravu spolu s rybami a mořskými plody. Nejí maso jiných zvířat – hovězí, kuřecí, vepřové  atd. Tato stravovací volba je často považována za kompromis mezi vegetariánstvím a konzumací masa, přičemž pescetariáni si udržují zdravý životní styl a přispívají k ochraně životního prostředí tím, že omezují konzumaci masa z nárazových průmyslových chovů.

Pescetariánství je populární volbou pro lidi, kteří chtějí snížit spotřebu masa a zároveň získat živiny a proteiny z ryb a mořských plodů. Jaké jsou oblíbené recepty pescetariánů?

Černá čočka – recept

Černá čočka je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších živin. Může se používat v mnoha různých receptech, jako jsou polévky, saláty, pokrmy s rýží a další. Jaký je recept na černou čočku?

Suroviny

  • 1 hrnek suché černé čočky
  • 2 až 3 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky podle preference (například petržel, koriandr nebo bazalka)

Postup

Černá čočka se důkladně propláchne pod tekoucí vodou. V hrnci se přivede voda k varu a přidá se černá čočka. Vše se vaří podle pokynů na obalu, obvykle asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne, stále by však měla zůstat mírně al dente.

Mezitím se na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahne se na něm cibule a česnek, dokud cibule nezezlátne. Poté se přidají nakrájená rajčata a vše se vaří asi 5-7 minut, dokud se rajčata nezměknou a neuvolní šťávu.

Jakmile je černá čočka uvařená, přidá se do směsi s rajčaty a dobře promíchá. Vše se osolí a opepří a přidají čerstvé bylinky.

Pórková polévka

Pórková polévka je lahodným a zdravým pokrmem, který je snadno připravitelný a skvěle zahřeje v chladných dnech. 

Suroviny

  • 2 středně velké póry
  • 2 středně velké brambory
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky podle preference (například petržel, tymián, rozmarýn)

Postup

Nejprve se připraví zelenina, očistí se pórek, odstraní se z nich kořínky a listy, a nakrájí se na tenká kolečka. Brambory se oloupou a nakrájí na menší kousky. Mrkev se oloupe a nakrájí na kolečka. Cibuli a česnek se pak nakrájí na jemno.

Na pánvi si rozehřeje trochu olivového oleje a osmahne se na něm cibule a česnek, dokud nezezlátnou.

Přidá se nakrájený pórek, brambory a mrkev. Vaří se asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne a nepustí aroma.

Zeleninový vývar se nalije do hrnce se zeleninou a přivede se k varu. Poté se sníží teplota a polévka se nechá vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se všechny ingredience dobře spojí a zjemní.

Rychlá česnečka – recept

Rychlá česnečka je oblíbená polévka, která zahřeje tělo a poskytuje skvělý chuťový zážitek. Jaký je recept na rychlou česnečku?

Suroviny

  • 4 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • brambory
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petržel na ozdobení

Postup

Na pánvi se rozehřeje trocha olivového oleje a osmahne se na něm nasekaný česnek asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.

Do hrnce se přidá zeleninový nebo kuřecí vývar a přivede se k varu. Jakmile se vývar začne vařit, přidají se brambory a nechá se vše vařit asi 10 minut, dokud nezměknou. Na závěr se polévka dle chuti osolí, opepří a ozdobí petželkou.

Nejnovější články

Další články autora